+31620686702 diego@stereo-type.nl

stereo-type

location sound-mixing/recording

sound post production

 

Audio nabewerking - Sounddesign

Het beeld zit op slot, het moment is aangebroken om naar de afwerking van het geluid toe te werken.

in de studio

Stereo-mix voor TV, 5.1 mix voor bioscoop-vertoning? Dialoog edit, audio-cleanup, sounddesign, mixage… Het begint met een plan. Heb je al nagedacht over welk klankbeeld zou passen bij de visuele vertelvorm. Is het een rauwe vorm waarbij het realisme de boventoon voert? of is de film stilistisch het realsime voorbij?  Kan er een abstracte laag in het geluid worden toegevoegd die als het ware als een auditieve rode lijn door de film heenloopt.

De focus ligt meestal bij het gesproken woord, of het nou om documentaires of speelfilms gaat, dialoog vormt de spil. Maar hoe zit het met alle andere geluidselementen: Hoe wordt de muziek ingezet. Geluidseffecten wenselijk?  Gebruik je geluid om de emotionele beleving van de kijker te verhogen of een kijker te helpen begrijpen waar hij of zij naar kijkt? of juist niet? 

Ik probeer in een vroeg stadium, met de maker(s), te bedenken wat goed zou kunnen werken. Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je begint met het maken van een film, maar vaak pas op het moment dat de film in de beeldmontage zit beantwoord kunnen worden. Ik kan je daarbij helpen. Met ruime ervaring in de studio kan ik je door het technische landschap van de audionabewerking gidsen zonder dat jij over de techniek hoeft wakker te liggen. De focus ligt op jouw ideeën omzetten in klank. De urgentie van jouw verhaal te benadrukken in geluid, waarbij focus, verstaanbaarheid en de balans der elementen (dialoog, geluidseffecten/ambiance en muziek) in de best mogelijke mix vertaald wordt. Soms moet er van niets iets gemaakt worden. In het sounddesign worden geluiden toegevoegd die helemaal niet op locatie zijn opgenomen. Soms moeten geluiden van locatie worden vervangen door schoon geluid. 

Het begint met een filmplan. Er is al nagedacht over de visuele vertelvorm en daarbij maak ik een geluidsplan. Dat kan een plan zijn dat het hele proces van voor naar achter beschrijft. Bij voorkeur denk ik al na over hoe ik de vertelling kan ondersteunen met meer dan alleen maar de dialogen en dat doe ik het liefst nog voordat we zijn begonnen met filmen. Hierover heb ik uitgebreid overleg met de filmmakers. Wanneer ik ook betrokken word bij geluidsnabewerking, het sounddesign en de mix , dan kan ik nóg gerichter opnemen op de set.

diego van uden

 

willem buytewechstraat 199c
3024xj rotterdam
nederland
diego@stereo-type.nl
+31(0)6 206 86 702

IMDB